Продажниот простор на продавницата изнесува 20 квадратни метри, со тројца вработени и една каса. Семејството не е вклучено во работата на продавницата, а изборот на вработените сопственикот им го препушта на вистинските професионалци во таа дејност – агенциите за вработување.
Претходно работев во комерција во странска компанија што работеше со прехрана и козметички производи, каде што подоцна бев унапреден во директор. Почетоците на овој тип работење ги имам оттаму, што за мене претставуваше огромно искуство и „печење" на занаетот, а искуството што го стекнав го користев прво за други, а потоа решив да го искористам за сопствениот бизнис, раскажува Сашо за почетоците на продавницата.
Асортиманот го сочинуваат над 2.000 артикли, од кои најголемиот дел се прехранбените, а најмногу се трошат цигари и пијалаци. Продавницата има и лиценца за продажба на алкохолни пијалаци, чијашто продажба високо котира во однос на другите трговски групи.
Сопственикот истакнува дека настојува во асортиманот да бидат вклучени сите трговски групи: Генерално, не со количество туку со застапеност, опфатени се прехранбените производи, кондиторските, алкохолните и безалкохолните пијалаци, основните производи за домаќинството, хигиена... Претходно работевме и со весници, но не повеќе, затоа што повеќето сакаа да ги читаат отколку да ги купуваат.
За избор на асортиманот од особена важност е добрата и навремена информираност, следењето на новите трендови, трговските списанија и рекламните кампањи. Според Сашо, ако не се знаат и ако не се следат сите тие канали – човек не вреди да се занимава со трговија. Производот што се рекламира – вреди да се има во дуќанот. Истото се однесува и на светските брендови. Не постои нешто што не може да се продаде, ако се знае како да се презентира. Клучни елементи за избор на асортиманот се и познавањето и приспособувањето на побарувачката на околината, како и цената.
Од досегашното искуство како комерцијалист и комерцијален директор, Сашо ги познава и двете страни на бизнисот. Продавницата досега комуницирала со речиси 200 дистрибутери. Неговата порака до комерцијалистите е дека тие треба да продолжат да вложуваат во своето знаење и добро да ги познаваат производите што ги нудат. Многу е важно комерцијалистот да биде способен да го убеди трговецот да земе барем уште еден производ од палетата што ја нуди.
Ангажманот во продавницата бара многу време и енергија, Сашо вели дека не само тој туку и останатите сопственици на мали колонијални продавници работат по 31 и пол ден месечно. Трговијата не носи профит каков што заслужуваат – во однос на вложеното време, посветеноста на сопственикот и на вработените.
Во непосредна околина на продавницата има голем број маркети од големите синџири, речиси сите: „Тинекс", „Веро", „Рамстор", „Стокомак"... Не можеме да се бориме со големите трговци, тие имаат огромна предност не само во цената туку и во асортиманот, како и во голем број други аспекти. Ние сме принудени да се специјализираме како маалска продавница и да се приспособиме кон потребите и побарувањата на луѓето што живеат во соседството, вели тој.
Сепак, околу 20% од секојдневните купувачи живеат во соседството, а останатите 80% се вработените во институциите и случајни минувачи. Предноста во однос на големите маркети е брзата услуга тоа што не се чека ред.
Малите продавници можат да опстанат и добро да функционираат ако државата интервенира да ги намали давачките и даноците и на тој начин да им помогне. Малите бизниси се голема можност за вработување – 10.000 продажни места со по тројца вработени, тоа се 30.000 работни места, а ниту една фабрика не може да понуди толку вработувања, порачува нашиот домаќин.
@InStore.mk
Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземањето авторски содржини (текстови и фотографии) од оваа страница е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.