ИНСТИТУЦИОНАЛЕН СТАВ
Билјана Пеева - Ѓуриќ, в.д. извршен директор на Стопанска комора на Македонија
Нашите барања се темелат на реални факти од состојбите во индустријата за пиво во Македонија наспроти трендовите во Европа и пошироко, и тоа:
Намалувањето на акцизата на пивото ќе донесе повеќекратни придобивки: 1. зголемени даночни приходи - со пониска акциза, пивото ќе стане ценовно подостапно и ќе се зголеми потрошувачката. Тоа ќе предизвика и зголемување на приходите од акциза од околу 2,5 милиона евра во однос на сегашното ниво. Доколку кон ова се додадат и приходите од ДДВ поради зголемената потрошувачка на пиво, тогаш вкупните даночни приходи само по овие основи од домашните пиварници ќе надминат 30 милиони евра годишно. 2. Од социо-економски аспект, пивската индустрија е значајна за обезбедување работа за повеќе илјади добавувачи, од кои само за 2016 година во Македонија годишно се набавуваат стоки и услуги за околу 50 милиони евра. 3. Секое работно место во оваа индустрија придонесува за стабилност на дополнителни 4 работни места во земјата - компаниите од пивската дејност соработуваат со повеќе од 20.000 бизнис-ентитети, со што се генерира додадена вредност од над 60 милиони евра годишно во економијата.
РАМКА: Со пониска акциза, пивото ќе стане ценовно подостапно и ќе се зголеми потрошувачката. Тоа ќе предизвика и зголемување на приходите од акциза од околу 2,5 милиона евра во однос на сегашното ниво.
СТАВ ОД СЕКТОРОТ:
Пане Темов, сопственик на крафт пиварницата „Темов“
Кога условите за производителите би биле пореални, да можеме како крафт производител да постигнеме пониска цена за потрошувачот, секако би се зголемила и потрошувачката. Тука е и моментот на пивската култура. Не сакам да потценувам никого, но едноставно треба да се отворат погледите и да се сфати дека трендот во светот кон крафт пивото е со причина. Крафт пивото постоело со векови пред индустриското производство, што не значи дека не е квалитетно. И како и секој тренд, и не само во производството на пиво, туку воопшто во консумацијата на храна и пијалаци, се враќаме кон природното.
Барањето на Стопанската комора е солиден гест и би било одлично ако помине. Секако, оваа цена да е кон големите производители, додека кон малите производители да е 50 отсто, како и досега од зададената вредност на степен алкохол. Оние поситни крафт производители што не преминуваат 5.000 литри годишно дури треба и да се ослободени од оваа ставка. Мора да се овозможи да се користат протокомери со реални цени и нивната набавка и заверка да се целосно транспарентни. Бидејќи сите суровини се од увозно потекло, а кај нас нема производство, може да се намалат царинската и даночната стапка на суровини, или да се овозможи субвенционирано и контролирано производство на суровини и нивна обработка во државата. Потоа, нема производител на шишиња, буриња итн., сè доаѓа од увоз. Можности, идеи и потреби секогаш има, но за да се усогласат, потребна е заемна комуникација и меѓу самите производители и меѓу државата и производителите.
РАМКА: Доколку се намали акцизата, би дошло до можност да се понуди убава цена за крафт производ, што би ги зголемило потрошувачката на овој производ и потребата за зголемено производство
ЕКСПЕРТСКИ СТАВ
М-р Павле Гацов, даночен експерт
Акцизата на пивото е фискална давачка што ги товари производителите и увозниците на пиво. Таа учествува во формирањето на малопродажната цена на пивото што ја плаќаат граѓаните. Акцизата на увозот на пиво ја намалува конкурентноста на пивото увезено од странство, односно истото го поскапува на домашниот пазар. Тоа им оди во прилог на домашните производители. Барањето за намалување на акцизата за 25 отсто ќе им донесе извесно финансиско олеснување на домашните производители, но истовремено ќе го поевтини и увозот на пиво.
Предлози за намалување на фискалните давачки постојано се испорачуваат до македонските фискални власти. Дали се работи за приоритет е работа на процена на фискалните авторитети. Намалувањето на цената на пивото за еден денар, односно за износот на бараното намалување на акцизата, веројатно ќе се префрли во компаниски профит наместо цената на овој производ да поевтини за корисниците. Тоа нема да влијае врз зголемувањето на продажбата. Оваа индустрија треба да бара други опции за подобрување на пазарните позиции, пред сè, преку збогатување на понудата на различни видови пиво. Намалувањето, односно укинувањето на лиценцата за објектите што продаваат алкохол ќе има позитивно влијание врз продавачите на алкохол, што може да се сподели со производителите (со намалување на нивната маржа, на пример).
Сметам дека актуелната висина на акцизата на алкохолните пијалаци е добро одмерена и дека не треба да се менува. Но, лиценцата за продажба на алкохолни пијалаци е превисока и нејзината висина треба да се ревидира. Посебен проблем е фиксниот износ на оваа лиценца, која ги фаворизира големите трговци.
РАМКА: Актуелната висина на акцизата на алкохолните пијалаци е добро одмерена и не треба да се менува, имајќи ги предвид интересите на компаниите од реалниот сектор и фискалните потреби на државата
@InStore.mk
Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземањето авторски содржини (текстови и фотографии) од оваа страница е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.