Цените на храната повторно паднаа во јануари, значително повеќе отколку на крајот на минатата година, со значително поевтинување на растителните масла и шеќер, соопшти Организацијата на Обединетите нации за храна и земјоделство (ФАО).
Индексот на цените на кошничката за храна на ФАО во јануари изнесуваше во просек 124,9 поени, што е пад од 1,6 отсто во однос на декември. На крајот на минатата година цените паднаа за 0,5% на месечно ниво.
Споредбата со почетокот на минатата година покажува дека цените на храната на почетокот на новата година поскапеле за нешто повеќе од 6%. Цената на шеќерот, исто така, падна најмногу во јануари, за 6,8% во однос на декември, што ги одразува поволните временски услови за одгледување шеќерна трска во Бразил и укинувањето на извозните ограничувања во Индија. Таа стана уште поевтина за 22% во текот на изминатата година.
Цените на растителните масла, исто така, значително паднаа во јануари, за 5,6% во однос на декември, што е одраз на пониските цени на палминото масло и маслото од репка. Цените на сончогледовото масло и маслото од соја останаа на нивоата од крајот на минатата година. Споредено со почетокот на минатата година, растителните масла се уште се значително поскапени, околу 25%.
Поевтини и месото, за 1,7% во однос на декември, бидејќи пониските цени на овчото, свинското и месото од живина го надминаа поскапувањето на говедското месо. Цените на житариците останаа на нивото од крајот на минатата година, при што пченицата е малку поевтина, а пченката поскапа, делумно поради намалените прогнози за производство и залихи во Соединетите Американски Држави (САД).
Обилната понуда ги намали цените на оризот за 4,7% во споредба со декември. На почетокот на новата година поскапеа само млекото и млечните производи, за 2,4% во однос на декември, при што цените на сирењето скокнаа за 7,6%.
Извор: eKapija
Фото: Pexels
@InStore.mk
Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземањето авторски содржини (текстови и фотографии) од оваа страница е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.